Johanna Devaliant

lektör och skrivcoach

Bakgrund


Text är så kul! Att skriva är livsviktigt för mig, och att läsa är det bästa som finns. Förutom att jag har läst mängder med skönlitterära böcker har jag pluggat svenska, text och kommunikation på högskolan, och för att fördjupa mig så har jag gått genrekurser i romance, kriminalromaner och skräck. Jag har tagit många skriv- och författarkurser, och så har jag gått en yrkesutbildning till lektör - allt för att förkovra mig i det skrivande hantverket. Jag är dessutom utbildad coach och har sedan ett par år tillbaka arbetat med personlig utveckling för att peppa folk att nå sina mål.

Läsa


För mig är det oftast inte den yttre storyn som fångar mitt intresse för en bok, det brukar istället vara antingen språket, det bakomliggande temat eller karaktärer som jag blir nyfiken på. Helst vill jag överraskas för mest intressanta är de personer som inte följer ett givet mönster utan har en spännande tvist. Vilken genre berbättelsen utspelar sig i har en underordnad betydelse, kom gärna med tips.

Skriva


Jag upptäckte i tidig ålder det läkande i att skriva. Dels struktureras mina tankar när jag för ner dem på papper, dels ger den kreativa processen mig ett så starkt hormonpåslag att jag snabbt blev beroende. Jag är fast helt enkelt, och skriver så ofta jag kan. Sedan ett par år tillbaka skriver jag målmedvetet på ett bokmanus i förhoppning att bli utgiven på förlag, lyssna gärna på min podd om du vill höra mer om den kampen - en kamp på många plan!

Kreativitet och aktivitet


Jag gillar allt skapande. Helst ägnar jag mig åt text, men ibland är det stimulerande att vara kreativit på något annat sätt - jag målar, bakar, hamrar och slår. Enerverande? Min man påstår det, men han låter mig ändå hållas och det är en av hans bästa egenskaper. Och när jag märker att han tröttnar så tar jag istället en springtur vilket inte gör något för många av mina bästa skrivpass är faktiskt ute i skogen där hjärnan känner sig fri, får energi och nya inputs.

Lektör Plump

Johanna Devaliant

Diplomerad lektör

Certifierad coach

johanna@devaliant.se

Sagt om mig ...


"Johanna gav mig precis det jag behövde, nu ser jag texten ur ett annat perspektiv."


Kajsa Fanchell, författare till 270 sekunder


"Jag tyckte först det var läskigt att skicka in mitt manus, men det har känts jättebra och jag har lärt mig massor. Tack Johanna."


Kristina Ericson, författaraspirant


"Skarpt! Jag kommer igen"


Jacob Friberg, egen företagare